Vahvuuksia [blogi]

Tällä sivulla jaamme artikkelimuodossa tietoa ja ajatuksia taloushallintomaailman uudistuksista ja ajankohtaisista aiheista. Kirjoitukset julkaistaan SFG Finance Oy:n nimissä ja kirjoittajat ovat SFG Finance Oy:n tai sen emoyhtiön SFG yhtiöt Oy:n työntekijöitä, ellei toisin ole mainittu.

Verkkolaskulaki velvoittaa lähes kaikkia yrityksiä

Oikeus saada lasku sähköisenä alkaa aprillipäivänä

12.2.2020 | Teemu Airla

Kääntäen tämä tarkoittaa sitä,
että yritysten on myös kyettävä toimittamaan
sähköinen lasku toiselle elinkeinonharjoittajalle.

Jo pian vuosi sitten huhtikuun alussa astui voimaan laki , joka tuolloin velvoitti kaikki valtion hankintayksiköt ottamaan vastaan ja käsittelemään sähköisiä laskuja. Tämä laki laajenee nyt 1.4.2020 alkaen koskemaan kaikkia yli 10.000 € liikevaihdon omaavia elinkeinonharjoittajia siten, että heillä on oikeus saada pyynnöstä sähköinen lasku. Kääntäen tämä tarkoittaa sitä, että heidän on pyynnöstä myös kyettävä toimittamaan sähköinen lasku toiselle elinkeinonharjoittajalle. Laki rajaa oikeuden koskemaan yli 10.000 € tilikausiliikevaihtoa tuottaviin yrityksiin. Pohjana tälle laille on jo vuonna 2014 säädetty EU:n verkkolaskudirektiivi.

Julkisuudessakin käydyssä keskustelussa on huomioitu, että laki on kaikessa yksinkertaisuudessaan tiukka ja sen tulkinta siten myös harvinaisen selkeä. Jos ei nyt heti aprillipäivästä alkaen niin varsin pian sen jälkeen puute kyvyssä toimittaa sähköisiä laskuja voi alkaa vaikuttaa liiketoimintaan yritysten välillä. Valtio ottaa vastaan ainoastaan sähköisiä laskuja määräpäivän jälkeen ja julkishallinnossa yleisesti verkkolaskun toimitusmahdollisuus on jo aiemmin ollut merkityksellinen osa tarjouspyyntöjä, joskus myös poisrajaava ehto. Jatkossa näin on varmuudella. Vain kuluttajille kohdistettua liiketoimintaa laki sen sijaan ei koske.

Lain nimeämänä sähköinen lasku tarkoittaa nimenomaan verkkolaskua, rakenteisessa muodossa. Näin ollen pdf-muotoinen lasku, joka lähetetään sähköpostilla, ei täytä lain vaatimuksia. Tämä asettaa yritysten käyttämille järjestelmille myös muutosvaatimuksia, osalle niiden vaihtamista kokonaan.

Kuten aiemmassa kirjoituksessa mainitsemassani verohallinnon alv-muutosprojektissa, on tässäkin halu ja tarve ohjata laskutusta ja sitä kautta koko taloushallintoa kokonaan sähköiseen muotoon. Vaikka taustalla on varmasti mm. harmaan talouden torjuntaa kuittikaupan ja muun rikollisen toiminnan ilmentymismuotojen estämiseksi, voidaan muutoksessa nähdä monia muitakin yritystoiminnan kannalta positiivisia aspekteja:

  • sähköinen laskutus on ympäristöteko, sillä se vähentää paperinkulutusta ja kuljettamista
  • laskuaineiston tarkastelu, hyväksymisprosessit ja arkistointi sekä helpottuvat että nopeutuvat, kun toiminnot voidaan tehdä virtuaalisesti usein jopa mobiililaitteilla
  • käsittely on ajasta ja paikasta riippumatonta, mikä vähentää henkilöstön liikkumistarvetta eli tehostaa toimintaa ja säästää resursseja

Kuten monet asiakkaamme ovat jo tiedostaneet, käyttämiemme taloushallintojärjestelmien avulla sähköinen laskun käsittely eli verkkolaskujen vastaanotto ja lähettäminen on täyttä arkipäivää. Lisäksi se on helppoa ja yksinkertaista. Voit suorittaa kaikki yritystoiminnan taloushallintotehtävät joko selaimella laiteriippumattomasti tai älypuhelimellasi.

Kanssamme numeroidesi tulevaisuus on sähköinen jo tänään. Keskity vahvuuksiisi.

 

Täysin sähköinen taloushallinto tulee vääjäämättä

Verohallinto kaavailee alv-muutosta, joka ohjaisi tähän jo vuonna 2022

2.12.2019 | Teemu Airla

Jos asiakkaanamme tartuit tilaisuuteen ja valitsit jo nyt
syksyn ohjelmistovalinnan yhteydessä sähköisen aineistokäsittelyn,
olet hyvällä tiellä.

Maailma sähköistyy vauhdilla ja käytämme jo monia aiemmin konkreettisia asioita katsoen ruutua, joko tietokoneen, tabletin tai kännykän. Virtuaaliseen pilveen ovat pitkälti hävinneet esimerkiksi musiikki, valokuvat sekä uutis- ja viihdemedia. Katoavan kansanperinteen reunalla ovat siis jo hetken olleet CD- ja DVD-levyt, valokuvakansiot sekä sanoma- ja aikakauslehdet. Postilaatikon tai -luukun saranoita kuluttavat eniten mainokset, kuluneina viikkoina eivät juuri nekään postilaitoksen työntekijöiden taisteltua oikeuksiensa puolesta sähköistymisen vähennettyä merkittävästi osaa töistä.

Viimeisissä paperiaalloissa rimpuilevat vielä jollain tapaa viranomaistoimintaan ja taloushallintoon liittyvät dokumentit, kuten erilaiset viralliset asiakirjat, ilmoitukset, laskut ja kuitit. Vaan eivät nekään enää kaukana ole ikuisesta rannasta, jollaiseksi sähköistä maailmaa tässä mielikuvassa voisi kai kutsua. Ajokorttisi saat jo kännykkään, veroilmoitus täytetään netissä, laskut on mahdollista ohjata suoraan verkkopankkiin (tai taloushallinto-ohjelmaan) ja isojen keskusliikkeiden kuititkin löytyvät verkosta, kun vain muistat kassalla vilauttaa oikeaa etukorttia.

Tähän suuntaan, kohti täysin sähköistä käsittelyä kulkee vääjäämättä myös liiketoiminnan taloushallinto. Verohallinto maalasi 24.10. pitämässään asiakastilaisuudessa  arvonlisäverotuksesta kuvan, joka lainsäädännön keinoin toteutettuna muokkaisi koko taloushallinnon lopullisesti sähköiseen muotoon. Tämä on esitetyn suunnitelman mukaan tapahtumassa aikaisintaan vuonna 2022. Aikataulu on nopea ja selvitystyöt ovat parhaillaan käynnissä, päätöksiä voidaan odottaa jo ensi kevään aikana. Viime viikolla ilmoitettiin , että selvitykset jatkuvat. Toteutui muutos aikataulussa tai ei, tulee se väistämättä tapahtumaan seuraavan viiden vuoden kuluessa. Näin väitän. Jo siksikin, että tässä asiassa Suomi on hieman yllättäen Eurooppa-junan vaunujen häntäpäässä ja siis viimeisiä, joissa yritystoiminnan taloushallintoa ja verotusta ei ole kokonaan sähköistetty. Asia on yksi harmaan talouden merkittävimpiä riskitekijöitä ja epäluottamuslause Suomen maineelle vakaana ja luotettavana talousmaana.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä? Sitä, että jatkossa kaikki yritystoiminnan talousmateriaali eli laskut, kuitit ja muu kirjanpitoaineisto voi olla vain ja ainoastaan sähköisessä muodossa ja myös niin, että niiden pitää olla sitä jo tapahtumahetkellä. Jokaisesta ostosta ja myynnistä muodostuva tosite täytyy vastaanottaa ja muodostua sähköisesti ja liikkua sähköisesti osapuolten välillä sekä myös verottajan järjestelmiin. Pelkkä paperinen tosite ei enää kelpaa, se ei ole kirjanpitokelpoinen. Ei edes se kahvia varten ostetun maitopurkin paperinen kuitti tai työmatkalla käytetyn ihanan B&B-majoituksen lasku. Tai taksikuitti.

Jos asiakkaanamme tartuit tilaisuuteen ja valitsit jo nyt syksyn ohjelmistovalinnan yhteydessä sähköisen aineistokäsittelyn, olet hyvällä tiellä. Kun lainsäädäntö tulevaisuudessa muuttuu ja mitä kirjanpitoon tulee, liiketoimintasi on jo nyt sen mukaista ja ajan tasalla. Myös maksun vastaanottamiseen ja välittämiseen liittyvät sähköiset ratkaisut saat meiltä vaikka heti ja jatkossa tulet saamaan myös muita ratkaisuja, jotka sopivat saumattomasti taloushallintokokonaisuutesi kanssa yhteen.

Kanssamme kuljet edellä ja voit keskittyä vahvuuksiisi. Meidän vahvuutemme on tehdä tuloksia numeroillasi. Sähköisesti.